Yeni motor kurallarındaki tartışmalarda kim hangi tarafta?

Son iki yarış hafta sonunda yeni motor kurallarıyla ilgili tartışmalar hararetlendi. Takımlar Ocak ayından bu yana yeni kurallara sahip olacak araçlar üzerinde çalışmaya başladılar. Ancak özellikle kullanılması hedeflenen gücün %50 içten yanmalı motordan %50 elektrik motorundan gelmesi kuralı bazı endişelere sebep olabileceği endişe ediliyor.

Özellikle bazı hızlı pistlerde 2026 kurallarıyla birlikte araçların bataryaları tek turda doldurabilecek kadar güç geri kazanamadığı iddia ediliyor. Bunun sebebi hızlı pistlerde aracın bataryadaki enerjiyi daha fazla güç üretmek için kullanması ve şarj etme durumunun neredeyse hiç olmaması. İşte tam da bu yüzden bataryalardan sağlanan enerjinin de artacak olması tur içinde bataryaların doldurulmasını engellediği iddia ediliyor.

Bu durumu çözmek için araçlarda düzlük sonlarında gaz kesilmesi gerektiğini ifade edilmişti. FIA bu duruma kendi verilerinin de teyit etmesiyle tepki gösterdi ve aktif aerodinamik sistemleri devreye soktu. Adrian Newey bu değişikliğin motor eksikliklerini kapatmak amacıyla yapıldığını ancak günümüzde bu teknolojiyi güvenli hale getirecek daha fazla veriye sahip olunduğunu söylemişti.

FIA tarafında daha fazla silindire sahip daha sesli V8 ve V10 motorlar gibi bir istek var. Ancak bazı pilotlar da teknik işlerle ilgili bazı isimler de bu fikirlere çok sıcak bakmıyor. Bu yüzden son Formula 1 Komisyonu toplantısında tüm takımlar mevcut kuralları olduğu gibi onayladı ancak gelecekte V10 motorlar konusunda değişikliklere açık bir kapı bırakıldı.

Son toplantıda en çok tartışılan konular ise şu ikisiydi:

İçten yanmalı motor ile elektrikli motor arrasındaki enerji dağılımı (şu an 2026 kurallarında %50-%50) ve geride kalan motor üreticilerinin toparlanmasını kolaylaştırmak için bir BOP (Performans Dengeleme Sistemi -WEC’te uygulanıyor-) sistemi.

Özellikle bazı takımlar içten yanmalı motordan alınan gücün oranını arttırmak ve elektrikli kısmın oranını azaltmak istiyor. Diğerleri ise bu konuda oldukça katı ve değişiklik istemiyor. Önerilen çözüm seçenekleri arasında bazı pistlerde farklı enerji dağılımı kuralları uygulamak ya da sıralama ve yarış arasında enerji kullanım oranlarını değiştirmek var.

Peki bu tartışılan konuda kim hangi tarafta? Habere göre Audi ve Honda’nın başını çektiği grup mevcut belirlenen kuralları konusunda çok katılar. Bu takımlar yüksek elektrik katkısı sağlayan, MGU-H olmayan bu yeni motor projesini merkeze koymuş durumda ve bu projede bir değişiklik görmek istemiyorlar.

Ford desteğini arkasına Red Bull ise daha farklı yönde onlar kurallarda değişiklik isteyen taraftalar. Özellikle yeni kurallarda motor konusunda sorun yaşadıklarının iddia edilmesi sebebiyle böyle bir değişikliği savundukları söyleniyor.

Ferrari ise şu anda daha ortada konumlanıyor. Cidde yarışından sonra Fred Vasseur’e Ferrari’nin bu konudaki pozisyonu soruldu: “Değişiklik önerileri daha yeni geldi ve motor departmanıyla henüz konuşamadım. Bahreyn’de pozitif bir toplantı oldu ve herkesin açık fikirli bir yaklaşımı vardı. Bu şekilde devam etmeliyiz. Sadece kendi çıkarlarımızı değil Formula 1’in de iyiliğini düşünmeliyiz. Birileri batarya ya da başka bir konuda avantajlı olabilir ama önümüzde son 25-30 yılın en büyük düzenleme değişikliği var. Şasi, motor ve sportif kurallar değişecek. %50-%60-%65 oranı hangisi olursa olsun en iyi çözümü hep birlikte bulmalıyız.” diyen Vasseur Ferrari’nin sahip olduğu ılımlı yaklaşımı ortaya koydu.

Yeni motor kurallarında ciddi avantajları olduğu iddia edilen Mercedes ise kesinlikle mevcut kuralların değiştirilmesini istemeyen taraf. Hatta geçtiğimiz günlerde çıkan haberlerde Wolff bu konunun hala konuşulmasına tepki göstermiş ve elektrik oranının azaltılmasını “şaka gibi” sözleriyle nitelendirmişti.

McLaren, 2026 kuralları konusundaki yaklaşımıyla daha yapıcı ve açık fikirli bir tutum sergiliyor. Takımların yalnızca kendi çıkarlarını değil, Formula 1’in genel menfaatlerini gözetmesi gerektiğini savunan Andrea Stella, geçişler, enerji kullanımı ve geri kazanımı gibi detayların dikkatle ele alınması gerektiğini vurguluyor. Ona göre, bu kuralların başarısı tüm takımların ortak sorumluluğu.

“Bu konu kapandı” demek yerine diyaloğa açık olunması gerektiğini belirten Stella rekabetin değil iş birliğinin ön planda olması gerektiğini ifade ediyor. Mercedes motorlarını kullanıyor olmasına rağmen McLaren’in bu yaklaşımı motor tedarikçisi Mercedes’in daha katı tutumundan belirgin şekilde ayrılıyor ve Ferrari’nin pozisyonuna daha yakın duruyor.

24 Nisan Perşembe günü bu konuda Formula 1 Komisyonu tarafından yeni bir toplantı daha yapılacak ve yeni kurallar üzerine yeni tartışmalar yapılacak. Geleceğin neler getireceğini hep birlikte göreceğiz.

Konuyla ilgili fikirlerinizi yazın