Pit stoplar: Ferrari’de 2025’de “tıkırında giden” tek alan

2025 sezonunda Ferrari oldukça zayıf bir başlangıç yaptı. Geçen sezonu ikinci sırada kapatan takım bu sezona Loic Serra’nın deyimiyle %99 oranında yepyeni bir araçla başladı. Ancak sezon başından bu yana araçta önce denge ve yol tutuş problemleri görülmeye başlandı.

Bahreyn Grand Prix’si hafta sonunda ise takımın getirdiği taban Charles Leclerc’in seçtiği ayar setleri SF25’i daha uysal hale getirse de aracın hala tutunma noktasında ve pilotların araca duyduğu güven konusunda hatırı sayılır eksikler var.

Nitekim sezonun beşinci hafta sonu geride kalmışken Charles Leclerc nihayetinde sezonun ilk podyumuna ulaştı. Lewis Hamilton’ın ise hala daha SF25 konusunda sorunları var. Ayrıca yedi kez dünya şampiyonu pilotun yaşanan sorunlarla ilgili olarak ise hala net bir cevabı yok.

Bu kadar olumsuzluğa rağmen Ferrari’de 2025 yılında oldukça iyi işleyen bir alan var: “Pit stoplar.” Maranello merkezli takımda sezon başından bu yana her yarış en hızlı pit stoplara imza atıldı.

Sezonun ilk yarışı olan Avustralya Grand Prix’sinde Ferrari dört tane pit stop yaptı. Charles Leclerc için yapılan 2.32 saniyelik pit stop ilk sırada yer alırken Lewis Hamilton için yapılan 2.38 saniyelik pit stop ise ikinci sırada yer aldı. Ferrari’nin bu yarışta yaptığı pit stopların ortalaması 2.63 saniye oldu.

Sezonun ikinci yarışı içinse Formula 1 Çin’e gittiğinde bu kez Çin’de Ferrari pilotları üç tane pit stop yaptılar. Charles Leclerc 2.05 saniyelik pit stopu ile zirvede olurken Lewis Hamilton’ın pit stopları 2.35 ve 2.43 saniye sürdü. Ferrari’nin bu yarıştaki ortalaması 2.27 saniye oldu.

Uzak doğuda Japonya Formula 1’in üçüncü yarışına ev sahipliği yapan ülke oldu. Şahlanan At’ın pit ekibi az bir farkla da olsa toplam 21 pit stop yapılan hafta sonunda sadece iki pit stop yaparak yarışı kapattı. Bu yarışta ise bu kez 2.18 saniyelik pit stop -Lewis Hamilton için yapılan- en hızlı pit stop olurken Charles Leclerc için ise 2.40 saniyelik bir pit stop yapıldı ve yarış ortalaması 2.29 saniye oldu.

Bahreyn Grand Prix Ferrari’nin biraz daha ümitli geldiği çünkü güncelleme getirdiği bir hafta sonuydu. Sıcak havada koşulan yarışta 42 pit stop yapılarak sezonun en fazla pit stop yapılan yarışı oldu. Ferrari pilotları için bu yarışta 4 tane pit stop yaptı. Zirvede Çin’de olduğu gibi 2.16 saniye ile yine Lewis Hamilton yer alırken Britanyalı pilotun diğer pit stopu 2.28 saniye sürdü. Charles Leclerc’in pit stopları ise 2.47 ve 2.68 saniye sürdü. Ortalama ise 2.39 saniye olurken Ferrari zirvede yer almayı sürdürdü.

Cidde’deki son yarış ise Ferrari adına ve tüm takımlar adına en hızlı pit stopa sahne oldu. Aşınmanın düşük olduğu yarışta toplamda sadece 19 pit stop yapıldı. Charles Leclerc’in 2.0 saniyelik pit stopu harika olarak gözükürken Lewis Hamilton için de harika denilebilecek 2.07 saniyelik bir pit stop yapıldı. Bu yarışta ise mükemmel bir ortalama ile pit stop ortalaması 2.03 saniye oldu.

Özet olarak sonuçlara bakarsak Ferrari’de her yarış yapılan pit stopların ortalaması şu şekilde oldu:

  • Avustralya GP: 2.63 saniye
  • Çin GP: 2.27 saniye
  • Japonya GP: 2.29 saniye
  • Bahreyn GP: 2.39 saniye
  • Suudi Arabistan GP: 2.03 saniye

Nihayetinde 2.32 saniyelik bir ortalama tutturan Ferrari’de şu ana dek pit stoplar şapka çıkarttı. Bir zamanlar lastiklerin hazır olmadığı, başarısız pit stoplar düşünüldüğünde ciddi manada bir gelişme söz konusu.

Ferrari bu sonuçlarla DHL En Hızlı Pit Stop Şampiyonasında 182 puanla ilk sırada bulunuyor. Ancak bu “sembolik” şampiyonanın hiçbir anlamı yok. Ferrari’nin acilen SF25’deki sorunları çözmek veya çözemediği takdirde 2026’ya odaklanmak gibi bir karar alması gerekecek.

Sezonun ilerleyen bölümlerinde pit stopların ne getireceği durumun ne olacağı meçhulken bu sonuçlarla birlikte Ferrari pit stop ekibi büyük takdirleri hak ettiğini bize kanıtladı.

Konuyla ilgili fikirlerinizi yazın