Ferrari Mugello’da herhangi bir duyuru ve tanıtım yapmadan bir test gerçekleştirdi. Maranello ekibinin sıradan bir testi duyurmamayı tercih etmesi dikkat çekici. Aksine pistte bulunan bazı görevlilerin ifadelerine göre bu beklenmedik test oldukça gizlilik içinde gerçekleşti. Hatta bazı izleyicilerin bölgeden uzaklaştırıldığı bile bildirildi.
Testte direksiyon başına Antonio Giovinazzi geçti ve 39 numaralı aracı kullandı. Bu araç 2023 sezonunda yarışan Ferrari SF-23’tü. Eski Alfa Romeo pilotu uzun süredir simülatör çalışmalarında yer alıyor. Giovinazzi, Japonya’dan doğrudan Maranello’ya gönderilmiş ve Bahreyn’de kullanılan yeni taban parçasını test etmişti.

Testin teknik bir amacı olduğu kuvvetle muhtemel. Bunun göstergesi ise testin oldukça gizli bir şekilde Ferrari’ye ait olan bir pistte gerçekleştirilmiş olması. SF-25’in bariz bir yere basma gücü eksikliği yaşadığını biliyoruz. Leclerc de McLaren ve Red Bull’a kıyasla bu konuda bir açık olduğunu bu yüzden zirveye yaklaşmalarının zorlaştığını ifade etmişti. Vasseur da aracın hala açığa çıkarılamamış bir potansiyeli olduğunu söylüyor.
Bu potansiyelin serbest kalması halinde Ferrari zirveye çok daha yakın bir noktaya gelebilir. Ancak sorunlar hala aynı. Ferrari aracın planlanan sürüş yüksekliğini henüz tam olarak kullanamıyor. Çin Grand Prix’sinde bu çok net görüldü. Eğer araç yere yaklaştırılırsa taban plakası fazla aşınıyor ve bu da kuralları ihlal anlamına geliyor.
Geniş hız aralığında yere basma gücü eksikliği oldukça net. funoanalisitecnica’nın bilgilerine göre Mugello’daki testin temel amacı sanal ortamlarla gerçek pist koşulları arasındaki uyumu sağlamak. Yani, CFD, Maranello’daki rüzgar tüneli ve pist verileri arasında bir korelasyon kurmak.

Bu korelasyon şu anda son derece önemli çünkü 2025 araçlarıyla ilgili testler çok sıkı kısıtlanıyor. Bu nedenle simülasyonların yüksek doğrulukta olması şart. Aksi takdirde sanal ortamlarda elde edilen veriler pistte karşılık bulmaz. Aynı sorunları Red Bull’un da yaşadığı biliniyor. Ferrari’nin amacı yalnızca pist verileriyle elde edilebilecek daha hassas giriş parametreleri elde etmekti. Bu tür durumlarda en küçük detaylar bile büyük önem taşıyor.
Ferrari’nin bu test için Mugello pistini seçmesi de tesadüf değil. Çünkü bu pist yüksek yere basma gücü gerektiren ve Ferrari’nin en çok sorun yaşadığı türden virajlara sahip bir yer. Dolayısıyla testin temel hedefi teknik verilerin korelasyonunu sağlamak ve bu sayede Red Bull’un da zaman zaman düştüğü teknik yanılgıların önüne geçmekti.
Ferrari’nin Imola Grand Prix’si için önemli bir güncelleme paketi sunacağı da biliniyor. Bu büyük güncellemenin işe yarayıp yaramayacağının anlaşılması için sanal simülasyon araçlarının düzgün çalıştığından emin olmak büyük önem taşıyor.
