2026 araçları bize simülatörde ne gösteriyor?

Formula 1 2026 sezonuna doğru ilerlerken yeni nesil araçlarla ilgili tartışmalar da devam ediyor. Son zamanlarda ortaya atılan iddialara göre bazı pistlerde 2026 kurallarıyla kullanılacak Formula 1 araçlarının, F2 araçlarından bile yavaş kalabileceği iddia ediliyor.

Ancak yapılan son testler bu endişelerin abartılı olabileceğini gösteriyor. Bahreyn Grand Prix’si öncesi gerçekleştirilen bir simülasyon testinde Canopy Simulations ile Dynisma iş birliği yaptı. Bu testte 2025 ve 2026 araçları, Dynisma DMG-1 simülatöründe karşılaştırıldı. Simülasyonda pist modeli olarak Bahreyn pisti seçildi.

Ferrari uzun süredir Dynisma ile ortaklık sürdürüyor. İngiltere merkezli bu şirket 2017 yılında eski F1 mühendisi Ash Warne tarafından kuruldu. Şirketin yayımladığı son testte 2026 sezonuna ait sanal bir araç modeli simülatörde denendi. Testte eski Formula 1 pilotu Gary Paffett görev aldı.

İlk olarak 2025 aracını test eden Paffett daha sonra 2026 kurallarıyla modellenen araçla farklı aşamaları denedi. Bu yeni modelde şasi, aerodinamik yapı, güç ünitesi ve lastik gibi dört ana unsur üzerinde değişiklikler yer alıyor. Sonuçlar iddia edildiği kadar araçların yavaş olmadığını gösterdi.

Sonuçlara göre 2026’daki şasi yaklaşık 30 kilogram daha hafif olduğu için aracın daha çevik ve tepkisel hale gelmesi bekleniyor. Aerodinamik yapıda ise daha küçük boyutlar ve araçlardaki venturi kanallarının kaldırılması dikkat çekiyor. Bu durum daha az yere basma gücü üretse de daha düşük sürtünme anlamına geliyor.

Simülasyonda ayrıca yeni aktif aerodinamik sistemler de test edildi. Bu sistemle birlikte arka kanadın açılması tur başına 2 saniyeye yakın zaman kazancı sağlayabiliyor. Güç ünitesinde ise özellikle elektrikli bileşenlerin gücü üç katına çıkacak. Ancak bu ekstra güç her zaman ve pistin her bölümünde kullanılmayacak

Testin son aşamasında ise 18 inçlik ama daha dar olan yeni Pirelli lastikler denendi. Tüm bu değişikliklerin ardından simülasyon sonuçları yeni araçların mevcut modellere göre daha az yol tutuşa sahip olacağını gösterdi. Viraj hızları düşerken araçların viraj genel olarak tepkiselliği artmış durumda.

Ancak düşük yere basma gücü ve dar lastikler nedeniyle lastiklerin aşırı ısınma riski öne çıkıyor. Formula 1’de geçmiş yıllarda pilotluk yapan Paffett bu durumu “overheating(aşırı ısınma) yeni nesil araçların en büyük düşmanı olabilir” şeklinde yorumladı. Verilere göre enerji yönetimi ve lastik kullanımı 2026 sezonunun belirleyici faktörleri arasında yer alacak.

Konuyla ilgili fikirlerinizi yazın